Mantingues la teva comunitat segura durant les vacances: càmeres de seguretat i el reglament que has de conèixer

Mantenir la seguretat d’una comunitat durant les vacances és una preocupació comuna per a molts residents. Una manera efectiva d’augmentar la seguretat és mitjançant la instal·lació de càmeres de seguretat. No obstant això, és important tenir en compte el reglament aplicable a aquestes instal·lacions per garantir el compliment de les lleis i protegir la privadesa de les persones. A Finques Martell et detallem algunes pautes importants que has de conèixer.

En primer lloc, és fonamental familiaritzar-se amb les lleis de privadesa i protecció de dades, ja que estableixen certs requisits i restriccions pel que fa a l’enregistrament i l’ús d’imatges de persones. La comunitat ha d’assegurar-se de complir les lleis aplicables, obtenint el consentiment adequat si és necessari i limitant l’accés a les imatges capturades i emmagatzemades.

A més de les lleis de privadesa, també cal consultar el reglament de la comunitat en relació amb la instal·lació de càmeres de seguretat. Algunes comunitats poden tenir restriccions específiques sobre on es poden col·locar les càmeres, com han de ser instal·lades i quines àrees poden ser monitorades.

Així mateix, és essencial mantenir una comunicació transparent amb tots els residents. Cal informar els veïns sobre la instal·lació de càmeres i brindar-los detalls sobre la seva ubicació i àrees que estaran cobertes per la vigilància. Això promou la confiança i evita malentesos o preocupacions innecessàries.

Quan es tria un sistema de càmeres de seguretat, cal assegurar-se que compleixi els estàndards i certificacions pertinents, que siguin càmeres de qualitat que ofereixin imatges clares i que tingui una bona capacitat d’emmagatzematge de dades.

Un altre aspecte que cal tenir en compte és l’emmagatzematge i la gestió de les dades capturades per les càmeres. S’ha de comptar amb un sistema segur i de confiança per emmagatzemar les imatges enregistrades. Si és possible, xifrar les dades per protegir la informació sensible. A més d’establir una política clara sobre la conserva de les dades gravades, definint un període de 30 dies, i assegurant-se d’eliminar els registres de manera adequada una vegada ja no siguin necessaris.

Aquests són alguns requisits a tenir en compte a l’hora d’instal·lar càmeres i càmeres de vídeo a la teva comunitat de propietaris:

Legitimació de la instal·lació

  • Ha de ser aprovat per la comunitat de propietaris perquè la instal·lació sigui legal.
  • El Reglament General de Protecció de Dades regula el tractament de dades personals d’imatge, àudio i ús a l’apartat 6.1.

Registre d’activitats de tractament

  • Un cop operativa la videovigilància, s’ha de registrar com a annex al registre d’activitats.

Dret a la Informació

  • S’ha de col·locar almenys un cartell visible que indiqui que s’està entrant a una zona de videovigilància. Hi ha un model de cartell disponible a la web de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.

Característiques que han de complir les imatges

  • Les càmeres només poden captar imatges de les àrees comunes de la comunitat. No es poden fer fotografies dels locals o cases confrontants
  • Cal complir les lleis i les ordenances fins i tot quan se sol·licita la instal·lació a un contractista d’instal·lació.
  • Les imatges només han de ser accessibles a les persones designades per la comunitat de propietaris.
  • El sistema d’enregistrament és un videoenregistrador IP o un videoenregistrador analògic instal·lat en un lloc ocult i monitorat.
  • S’ha de crear un nom d’usuari i una contrasenya per accedir a les imatges.